Co je inulin?

Inulin je suplement, o kterém jste možná začali slýchat teprve nedávno nebo jste o něm neslyšeli vůbec. Inulin se nedávno objevil v centru dění díky jeho výskytu v dokumentech od BBC, které nastartovaly další studie vědecké literatury. Výstup inulinu na výsluní není překvapení, protože tato rozpustná vláknina nabízí řadu zdravotních benefitů včetně zlepšené kontroly hladiny krevního cukru, kontroly váhy a zdravého trávení.
Takže, co říkají fakta? Níže se podíváme na inulin více dopodrobna.
Vliv inulinu na snižování hmotnosti
Máte stále pocit hladu během vaší cesty za snižováním váhy? U inulinu se pravidelně ukazují prospěšné účinky při snižování váhy tím, že snižuje váš apetit a omezuje běžné pocity hladu.
Inulin funguje tak, že mění specifické hormony, které kontrolují hladinu hladu a pomáhá snižovat množství kalorií, které konzumujete tím, že snižuje váš pocit hladu.
Vliv inulinu na kontrolu krevního cukru
Inulin by mohl pomoct zlepšit hladinu krevního tuku u těch, kteří trpí cukrovou II. typu nebo prediabetem. To je důležité, protože často se měnící hladiny krevního cukru může vést k řadě dalších metabolických poruch a zhoršení zdraví. Jedním ze způsobů, jak toho inulin dosahuje je snižování zásob tuku v játrech, což může pomoct zlepšit citlivost našeho těla na hormon zvaný inzulin.
Vliv inulinu na zdravé trávení
Tlusté střevo je domovem více než 400 druhů bakterií, které jsou běžně označovány buď jako „dobré“ nebo „špatné“ bakterie. Vysoké množství některých bakterií je důležité pro naše zdraví, ale nerovnováha v jejich množství může vést k nemocem. Inulin je vláknina, která může prospívat zdraví střev. Inulin funguje v tlustém střevě jako zdroj živin pro některé mikroorganismy. Vytváří ideální životní podmínky pro mnoho přátelských bakterií. Podporuje jejich růst a dělení a nepřímo tak brání nežádoucímu pomnožení ostatních (nepřátelských) bakterií.
Jak užívat inulin v prášku? Inulin v prášku může být přidán do jakéhokoliv jídla nebo nápoje a také ho můžete použít při pečení. Ve světě je běžně přidáván do řady potravin a neovlivňuje účinky, chuť nebo vzhled jídla. Při přidávání inulinu do stravy začněte s malými množstvími. Větší množství pravděpodobně vyvolá vedlejší účinky. Pomalé zvyšování příjmu v průběhu času pomůže tělu přizpůsobit se.