Maca se nazývá peruánský ženšen. Proč?

Maca peruánská je jednou z nejstarších a nejdéle pěstovaných rostlin na světě. Už staří Inkové ji před 6 000 lety používali. Maca peruánská je extrémně odolná rostlina, která roste tam, kde se jiným rostlinám nedaří: v nadmořských výškách kolem 4 000 metrů, kde vládnou ostré větry a nízké teploty.
Maca peruánská je skutečně neobvyklá rostlina. Stimuluje plodnost, zdravé fungování organismu, udržení erekce, podporuje spánek, harmonizuje menstruační cyklus a spoustu dalšího. Přínosná je také pro paměť, vitalitu organismu a fyzickou i duševní vyrovnanost.
Nejdůležitější částí této rostliny je kořen. V něm se ukrývá nejvíce prospěšných látek. Kořen je tvarem podobný řepě a obsahuje vitamíny A, B1, B2, B6, C a E, stopové prvky a minerály, jako je fosfor, měď, draslík, vápník, železo, zinek a spoustu dalších. Ovšem co je ještě důležitější, je zastoupení aminokyselin v Mace. Maca peruánská totiž obsahuje zásadní esenciální aminokyseliny, které si naše tělo nedokáže vyrobit samo, proto jsou pro nás tak podstatné. Dalšími látkami obsaženými v Mace jsou přírodní steroly, saponiny, mastné kyseliny a další.
Macu peruánskou řadíme do skupiny tzv. adaptogenů. To znamená, že látky v ní obsažené zlepšují schopnost těla přizpůsobit se náročnému prostředí. Díky tomu můžeme Mace přiřknout další pozitivní vlastnost, a to podporu spánku a snížení stresu. Často se proto právě Maca doporučuje pracovně vytíženým lidem k uklidnění.
Je Maca peruánská jednou z nejvíce vědci zkoumaných rostlin, a tak je její vliv řádně vědecky zmapován. Pro většinu lidí je Maca velmi prospěšná rostlina.
Pokud Macu začnete užívat, může se při prvním užití objevit nadýmání. Brzy ale přejde a nejedná se o nic vážného, jen se vaše trávení vyrovná s tím, že přijalo nový potravinový doplněk, který musí zpracovat.
Maca se používá i při přípravě džemů a pudinků nebo se z ní dělá kaše. Rozemletá na prášek se přidává jako výživný doplněk do nápojů nebo vody.