Zelený ječmen, mladý ječmen nebo green barley

Když mladý ječmen klíčí a roste, získává obrovské množství živin a energie ze země, vody, vzduchu a slunce. Zelený ječmen díky tomu obsahuje velké množství vitamínů, minerálů, stopových prvků, aminokyselin, antioxidantů, enzymů, chlorofylu a dalších živin ve formě, kterou naše tělo dokáže velmi dobře vstřebat a využít.

Šťáva z mladého ječmene je opravdu super potravinou. Je v ní 4x více vápníku, než je v mléce, 22x více železa než ve špenátu a tolik bílkovin, jako najdete v kvalitním steaku. Obsahuje také esenciální více než 12 minerálů a 13 různých vitamínů (včetně vitamínu K).

Zelený ječmen obsahuje 20 aminokyselin včetně osmi esenciálních, které si naše tělo neumí vytvořit samo. Aminokyseliny jsou stavebními kameny bílkovin a jsou proto nezbytné pro vytváření buněk, opravu poškozených tkání a dodávání energie. Aminokyseliny v mladém ječmenu podporují hojení ran a normální funkci imunitního systému. Rovněž podporují správnou tvorbu červených krvinek a zlepšují kvalitu našeho spánku.

Enzymy, které jsou také hojně zastoupeny v mladém ječmenu, jsou něco jako zapalovací svíčky našeho organizmu. Pokud nám některý z enzymů chybí, potom naše tělo trpí. Pokud bychom naši enzymatickou banku vyčerpali, znamenalo by to pro naše tělo smrt. Enzymy fungují jako katalyzátory mnoha základních buněčných reakcí, zlepšují naše trávení, mají silné antioxidační vlastnosti a pomáhají tak odstraňovat z těla velké množství volných radikálů.

Hlavní ingredience:

  • Draslík – napomáhá správné funkci svalů a zvyšuje přísun energie (převádí glukózu na energii)
  • Vápník – je základním stavebním kamenem kostí a zubů. Jeho příjem je neúčinnější v rostlinné formě, pomáhá správnému trávení a metabolizmu, alkalizuje tělo (odstraňuje kyselost)
  • Hořčík – je základní antiaging minerál, pomáhá v boji proti stresu
  • Železo – důležité pro správnou tvorbu krevního barviva (hemoglobinu), odstraňuje z těla oxid uhličitý (kyselina), podporuje silný imunitní systém
  • Měď – je nezbytná pro tvorbu kolagenu, který napomáhá správné funkci našich kloubů
  • Fosfor – zvyšuje energii, podporuje zdravou funkci ledvin
  • Mangan – napomáhá ke správnému metabolizmu, správné funkci štítné žlázy a aktivnímu sexuálnímu životu
  • Vitamín A retinol a betakaroten – je jedním z antioxidantů zastoupených v ječmenu, má pozitivní vliv na zrak a podporu imunitního systému
  • Vitamín B1 (thiamin) – působí příznivě na nervový systém a proti únavě. Thiamin se v lidském těle neukládá a jeho zásoba vydrží jen na 4-10 dní. Proto musí být stále přítomen v potravě.
  • Vitamín B2 (riboflavin) – je důležitý pro dobrý stav kůže, očí, funkce srdce a dalších orgánů, ovlivňuje celkovou energetickou přeměnu v organismu.
  • Vitamín B6 (pyridoxin) – je nezbytný pro funkci řady enzymů, které metabolisují aminokyseliny. Jeho nedostatek se projevuje zvýšenou nervosvalovou dráždivostí (cukání víček, u dětí až křeče), zapomnětlivostí, záněty sliznice dutiny ústní.
  • Kyselina listová – umožňuje vznik nukleových kyselin (látky, které tvoří genetický materiál). Kyselina listová se doporučuje ve zvýšeném množství užívat také během těhotenství, nejlépe však již tři měsíce před samotným otěhotněním. Mícha a mozek dítěte se vytváří již v prvních týdnech těhotenství, a proto pozdější podávání již nemá takový efekt. Napomáhá dělení buněk, podporuje růst plodu a diferenciaci tkání, zvláště nervové soustavy. Nedostatek kyseliny listové způsobuje megaloblastickou anémii. Červené krvinky jsou zvětšené, zdeformované a jejich schopnost přenášet kyslík je omezená. Také se mohou vyskytnout poruchy růstu i neplodnost.
  • Kyselina pantotenová (Vitamín B5) – Zlepšuje kvalitu kůže, vlasů i nehtů, je v organismu nutný při metabolismu sacharidů a lipidů a při syntéze životně důležitých látek (aminokyselin, hormonů, hemoglobinu).
  • Zinek – podporuje zdravý imunitní systém a zvyšuje plodnost u obou pohlaví. Nedostatečné množství zinku v potravě způsobuje nechtěný úbytek na váze, pomalé hojení ran, zhoršování paměti a smyslové poruchy – především zrakové a čichové.

Nikdy nerozpouštějte mladý ječmen ve vodě o teplotě vyšší než 45 stupňů celsia, důležité enzymy a vitamíny by se zničily. Zároveň je třeba si vybrat kvalitní produkt, protože pouze takový mladý ječmen má pro naše tělo ten správný přínos v podobě nezbytných vitamínů a minerálů.